Μοναστήρια

Μοναστήρια Μεσσηνίας:

Μονή Βελανιδιάς

 Η Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βελανιδιάς βρίσκεται 6 χιλιόμετρα βόρεια της Καλαμάτας, χτισμένη σε υψόμετρο 400 μέτρων, περίπου. Σύμφωνα με την ημερομηνία που αναγράφεται στο υπέρθυρο, ιδρύθηκε το 1679, ενώ η ονομασία της οφείλεται σε αιωνόβια βελανιδιά που υπήρχε στον περίβολό της.

Η Μονή διαδραμάτισε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στα χρόνια της Επανάστασης. Υπήρξε κρησφύγετο και ορμητήριο πολλών σημαντικών αγωνιστών, οι οποίοι τη χρησιμοποιούσαν και ως τόπο συνάντησης για θέματα που αφορούσαν τον Αγώνα. Αξιοσημείωτο είναι ότι από τη Μονή αυτή ξεκίνησε ένα πλήθος οπλαρχηγών και άλλων επαναστατημένων, στις 23 Μαρτίου 1821, με σκοπό να ελευθερώσουν την Καλαμάτα, κάτι που κατόρθωσαν αναίμακτα.

 

 

 

Μονή Βουλκάνου

Στην κορυφή του όρους Ιθώμη, πλησίον της Αρχαίας Μεσσήνης, επάνω σε φυσικό βράχο, δεσπόζει μεγαλόπρεπη η παλαιά Μονή του Βουλκάνου, εποπτεύοντας τον μεσσηνιακό κάμπο που απλώνεται μπροστά της. Η Μονή αυτή χτίστηκε πιθανότατα στις αρχές του 8ου αιώνα από εικονολάτρες μοναχούς· σύμφωνα με την παράδοση, τη θέση όπου ανεγέρθη η μονή τους την υπέδειξε μία εικόνα της Παναγίας, δίπλα στην οποία έκαιγε καντήλι. Τον 17ο αιώνα η Μονή αυτή εγκαταλείφθηκε, κυρίως λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών, που δυσκόλευαν τη διαβίωση των μοναχών. Αναζητήθηκε λοιπόν νέος τόπος νοτιότερα, όπου και σταδιακά χτίστηκε η Νέα Μονή Βουλκάνου. Εδώ σήμερα φυλάσσονται τα τίμια λείψανα αρκετών αγίων της ορθόδοξης εκκλησίας, επίσης σπουδαία συγγράμματα, έγγραφα και πατριαρχικά σιγίλλια και, το σπουδαιότερο, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας, η οποία φέρει και την επιγραφή: Η Οδηγήτρια η επονομαζομένη τω όρει Βουλκάνω. Η παλαιά Μονή σήμερα ονομάζεται Καθολικόν και λειτουργεί μόνο την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, ενώ η Νέα Μονή λειτουργούσε ανέκαθεν ως ανδρικό μοναστήρι.

Μοναστήρια Ηλείας:

Μονή Ισόβας

Δυτικά του χωριού Τρυπητή βρίσκονται σε μικρή κοιλάδα βρίσκονται τα ερείπια της καθολικής μονής Ισόβας. Ένα από τα σημαντικότερα γοτθικά μνημεία στην Ελλάδα. Πρόκειται για κτίσμα των Κιστερκιανών μοναχών, οι οποίοι έφτασαν στην Πελοπόννησο στη διάρκεια της Φραγκοκρατίας. Ένα δεύτερο καθολικό μοναστήρι του ιδίου τάγματος είναι η Μονή Ζάρακα στην Στυμφαλία. Εντυπωσιακή σε διαστάσεις και χαρακτηριστική της γοτθικής αρχιτεκτονικής χτίστηκε στα 1225 και καταστράφηκε μόλις 40 χρόνια μετά, όταν πυρπολήθηκε από τα βυζαντινά στρατεύματα. Τα απομεινάρια του εντυπωσιακού κτίσματος στέκουν πίσω από το ναό του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για κτίσμα μεγάλων διαστάσεων, το μήκος του ναού ξεπερνά τα 40 μέτρα, από τον οποίο έχουν διασωθεί ο βόρειος τοίχος και η δυτική αψίδα. Μονόκλιτη βασιλική με δίρριχτη στέγη, και χαρακτηριστικά οξύκορφα παράθυρα. Βόρεια του ναού σώζονται ίχνη των κελιών των μοναχών.

 

 

Μονή Φραγκαβίλλας

Σε κοντινή απόσταση, 1,5 χλμ, από την Αμαλιάδα βρίσκεται η Βυζαντινή Μονή Φραγκαβίλλας, η οποία σήμερα λειτουργεί ως οικοτροφείο της Μητρόπολης Ηλείας. Το καθολικό της Μονής είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ναούς της Ηλείας και ανήκει στην μεσοβυζαντινή περίοδο. Είναι ένα τετράστηλο σταυρεπίστεγος εγγεγραμμένος ναός με τρούλο. Ο εσωτερικός διάκοσμος του ναού είναι σύγχρονος της κατασκευής του μνημείου ενώ ο νεώτερος ανήκει στον 17ο αιώνα. Η θέση της Μονής πάνω σε πλάτωμα και η πυκνή βλάστηση προσδίδουν στο τοπίο ιδιαίτερο χρώμα.

 

 

 

 

Πηγή: mythicalpeloponnese.gr